IKC School Zeeburgereiland

IKC Zeeburgereiland is a new primary school located on Zeeburgereiland,a reclaimedisland in the Amsterdam IJ harbour earmarked for mostly housing.  The brief was to design a new type of school that would be faster and less costly to construct, durable and flexible. A major consideration was to avoid relocating the children to temporary premises during any construction periods. With this mind, Studioninedots proposed a compact, sustainable school building with a strong identity and multipurpose concept. Besides a primary school, the building also houses a daycare and after-school care facilities and preschool.


Our design focuses on the social heart of the building. By placing all the classrooms along the facade we created room for an inner core that connects all the different users, and houses the shared functions such as the auditorium, entrance, library, play rooms and lunch rooms. As the visual centrepieces here, multi-storey voids flood the interior with daylight and create multiple viewpoints between the floors.
Maximising the use of daylight – particularly in the classrooms – reduces energy consumption and creates a healthier indoor environment.
Internally, different types of wood panelling are paired with vivid block colours to create a warm, nurturing atmosphere that complements the educational ambitions of the school.

Inventing a new school culture

Our design takes a flexible and long-term approach that considers the durability, sustainability and efficiency of the building and the construction process.

Light forms a central element of the design.

Two impressive multi-storey light-wellscreate a strong identity for the shared, social heart of the building.
Wide, horizontal windows bring ample daylight into the classrooms. Positioned at different angles, they create visual interest in the facade through a lively variation.

The school’s flexible design supports its educational ambitions.

The use of minimal, strategically-placed columns together with moveable partitions allows classrooms to be customised according to specific needs, and already anticipates future extensions.

 

Decentralised services incorporated into the generous 500-mm-thick walls enable maximum flexibility in the floor plans and are structured in such a way that an extension of 600mcan be easily constructed in six weeks during the school holidays – which will already take place in the summer of 2019.

↑ Back to top