Highnote

Highnote is designed as a striking residential complex in Almere with collective spaces based on the concept of ‘urban rooms’.
The city of Almere is developing rapidly. Prominently located beside the town hall, Highnote will mark the approach into the city centre. As such, the vibrant atmosphere within the complex overflows into the street and anticipates the energy of the city.

The ground floor urban rooms comprise a series of interconnected indoor and outdoor spaces, attractive new urban spaces which create a gradual transition from the city to the private residence. These urban rooms encourage shared use and a changing programme of functions. Furthermore, thanks to the colonnade that wraps around the site and the open structure, the building appears inviting and open to residents, the neighbourhood and the city.

Studioninedots Highnote Almere

A series of urban rooms creates a gradual transition from the city to the private residence.

Residents and visitors enter the enclosed but accessible complex through the creative makers’ courtyard (The Werf), the green courtyard and the stepped roof garden. An open cultural space is situated between these areas at the base of the tower, hosting a cafe, restaurant and more.
Due to their varying size and form, all the urban rooms, both indoor and outdoor, are designed to be used flexibly. They’re places to perhaps work, study, relax; places that invite people to use them in their own ways.
The many urban rooms facilitate a diverse and dynamic use of space that fulfils current and future needs, where both the building and neighbourhood gain a new urban hub that complements what’s happening in the city centre.

Studioninedots Highnote Amere model

With its stepped silhouette and distinctive colour, Highnote appears as a striking landmark in Almere’s skyline. Four volumes are stacked above the triangular base. The building fronts all sides, with a warm red monochrome facade that both gives prominence to the varying rhythms of the volumes and softens its rectilinear grid. Every volume has its own facade rhythm, enhancing the building’s stacked configuration. Composed of angled concrete piers, the prefabricated facade features deep window niches which create a play of light and shadow that defines the building’s distinct architecture.

Studioninedots Highnote Almere model
Studioninedots Highnote Almere model facade

The play of light and shadow on the facade defines the building’s distinct architecture.

Studioninedots Highnote Almere

The building appears inviting and open to residents, the neighbourhood and the city.

At street level the facade extends down into the colonnade that wraps around the entire triangular site. With an open framework, this continuous horizontal band connects the indoor and outdoor urban rooms. Open sections feature a visible interplay of art and green space and are recognisable as inviting social spaces where curious locals and the young residents of Highnote can mingle.  

Studioninedots Highnote Almere
↑ Back to top