Villa K14

The 18th century estates of wealthy Amsterdammers that once occupied the Kop Weespertrekvaart provide the inspiration for a contemporary waterfront urban estate with 23 private residences, each with a jetty in the private harbour. For plot 14, we designed a sculptural house with curved transparent facades that afford warped perspectives and frame panoramic views of the surroundings.

The two-storey house features an organic plan that maximises the qualities of the site and limited available footprint. A large curved transparent facade brings daylight into every space and captures spectacular views of the water and city. Two courtyards hollowed out from the plan revolve around the morning and afternoon sun. At the southwest corner, the main courtyard functions as an extension of the ground floor living spaces, seamlessly connecting inside and outside. Nestled into the northeast corner, the intimate morning terrace incorporates the main entrance. The first floor contains the bedrooms and a study. Viewed from different points around the building, the house appears enclosed and solid, and at other times, light and transparent.

Pushing spatial limits.

The volume is diagonally stretched to the construction boundaries of the site to create the widest possible facade facing the garden while retaining the maximum allowable footprint (120m2).

Hollowing out a simple rectangular volume at strategic positions results in a dynamic and open floor plan.

The clients wanted a visible connection with the city in contrast with the countryside context of the site – for this reason, we retained views of the nearby subway station through the orientation and size of the curved glass facade.As the main feature, a two-storey curved glass façade affords warped perspectives and frames unexpected panoramic views of the surroundings while bringing plentiful daylight into the house.

Sculpting the volume according to light and views.

The structure and service areas are concealed within two enclosed elements at diagonal ends of the ground floor. This enables maximum openness of the living spaces and creates a spatial interplay.

↑ Back to top