Vestibule

Utrecht

Client: Heijmans
Type: 36 apartments and 12 townhouses; 74-190 m2
GFA: 6,800 m2
Location: Madridstraat, Leidsche Rijn Centre, Utrecht, NL
Status: Commissioned
Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van
der Neut, Metin van Zijl

Project team: Sem Holweg, Anna Ewa Bozek, Adan Cardak
Design landscape and sustainability: Flux, FABRICations
BENG: 24.6 kWh/m2, EPC: -0.5, CPG: 7.8
Completion: 2020
Images: 3DStudioPrins

Vestibule will be located on building plot H3 of the Leidsche Rijn Centre and will form the urban wall of Park Leeuwesteyn together with the two adjacent buildings. The residential buildings are classically constructed in the district as a whole and Vestibule also has the characteristic horizontal and vertical threefold division. This starting point is emphasised, moreover, by giving the facades their tectonics with curved surfaces, like flutes of a column, but then XL. Through that depth effect, the interplay between light and dark is intensified during the day and throughout the seasons. Due to the luxurious ambitions, an application of travertine has been chosen that follows the curved forms. The plinth is made of fossil.

The facades of Vestibule are not equal on all sides. On the south side, the fluting is twice as wide and made of curved glass. Moon-shaped spaces for planters can be found extending over the full width of an apartment or urban loft close to these glass facades and glass parapets for loggias. Seen from inside, they form a first layer of green set against a similarly green park backdrop, creating the effects of coulissses.
The urban mix of functions in the city centre is also facilitated in the plinth of Vestibule. Living and working blend seamlessly there in the urban lofts alongside the street. The panorama dwellings are accessed on the floors via the vestibule. The crown consists of four penthouses.

1/13