REBEL

Amsterdam

Client: Synchroon
Type: public space, facilities, parking, offices, restaurant, apartments
Location: Kop Zuidas, Amsterdam-Zuid, NL
Status: Competition entry
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl.
Projectteam: Wouter Hermanns, Gerty Daniëls, Stefan Dannel, Jurjen van der Horst, Stijn de Jongh, Laura Miezite
Team: DELVA Landscape Architects, SKONK, Eigen Haard, Techniplan
Label: BREEAM-NL Outstanding
Model: KU+
Images: MIR, 3D Studio Prins

With a strong, characteristic identity REBEL is recognisable from all sides thanks to its 3D-gridwork. This framed construction offers flexibility for programming spaces in an innovative way while retaining the building’s character and coherence. The grid facilitates diverse functions, both after completion and in the future.
The framework can be filled in by adding floors and walls. However, their absence has a more powerful effect: openings, outdoor spaces and voids add liveliness for a high quality of living, working and leisure in the complex.
The ground floor is the social heart of REBEL, a meeting place, night and day, for both residents and occupants and the neighbourhood.

The core of the podium shows the flexibility of the framework which is at its most open here - with cathedral-like proportions. Daylight enters the main void through the inner courtyard of the upper building, reaching even the lowest podium floor.
REBEL is constructed from honest, neutral and pure materials. The facade elements made of raw, recycled concrete indicate work and living zones; untreated larch wood frames the public areas. This combination underlines the character of REBEL’s raw shell. And the core: a lush green landscape. Plants ans trees improve the work environment and acoustics in the shared internal spaces and softens the roof and layered facade of the complex.

1/21