Kavel 14

Weespertrekvaart, Amsterdam

Client: private
Type: private house 240 m2 (GFA)
Location: Weespertrekvaart, Amsterdam
Plot: 388 m2

Design-completion: 2015-2016
Status: Under construction
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Jurjen van der Horst, Lesia Topolnyk
Images: Studioninedots / Lesia Topolnyk
Contractor: Valleibouw Veenendaal
Constructor: BreedID, Gilbert van der Lee

The origins of the Kop Weespertrekvaart lie in Solitudo and Lindenhoeve, country estates which were built in the 18th century by well-to-do Amsterdammers. These leafy, green country estates form the inspiration for the development of this area.

A large two-storey transparent facade brings daylight into every space while capturing spectacular views of the surroundings.
The ground floor is organised into two enclosed volumes which incorporate the structure and services. These volumes ensure variation in introverted and extroverted spaces. The first floor contains the bedrooms and study.

The courtyards defined between the sculptural volume and surrounding garden wall revolve around the morning and afternoon sun, whereby diverse outdoor spaces are created with a feel of intimacy and unique orientation.

Located on the southwest corner, the garden is an intimate space – more like an outdoor living room – surrounded by the happenings of daily life, with maximum interaction between inside and outside.

The abstract is experienced differently from varying points around the building. Sometimes it feels completely enclosed and solid, and at other times, transparent.

1/17