Facette

Bordeaux

Client: Nexity, Altéra Cogedim, Pitch
Type: Work spaces, hospitality, garden; 5.200 m2
Location: Boulevard Joliot-Curie, Bordeaux, France
Completion: 2019
Status: Commission (Competition, 1st Prize)
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl.
Projectteam: Jurjen van der Horst, Wouter Hermanns, Gerty Daniëls, Erik Hoogendam
Images: A2 Studio

The new LGV connection from Bordeaux to Paris provides a huge boost to the ambitious development of the Bordeaux Belvédère area. Located along the Garonne, this mixed-use, compact district will feature lively urban streets.
The busiest boulevard of this area is home to the mixed-use office building Facette. To create an accessible building on this central axis, with an active, inviting ground floor for both occupants and passersby, the surrounding public spaces are literally drawn into the building.

Facette is designed with a flexible structure that can easily adapt to new future functions. The work floors can be organised differently thanks to the open layouts created by relocating the stairwell from the core to the facade. This stairwell is designed as a green, vertical office garden. Facing the boulevard, the facade appears more closed as a buffer against sound and direct sunlight. The facade’s grid structure provides visual coherence to unite the varying orientations of the building, and allows Facette to front all sides.

1/21