Antoni

Delft

Client: Municipality of Delft,
Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft
Type: Work- and exhibition spaces, hospitality,
parking, apartments and studio apartments; 12.500 m2 bvo
Location: Stationsplein Delft, NL
Plot: 2.000 m2
EPC: 0 (apartments), 0,49 (overall) | GPR: 8,3
Status: Winning tender, in progress
Design-completion: 2016-2019
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei,
Arie van der Neut, Metin van Zijl

Projectteam: Jurjen van der Horst, Stefan Dannel,
Wouter Hermanns, Gerty Daniëls
Team: Smit’s Bouwbedrijf BV | Vink Bouw
Nieuwkoop BV | Amory+Jurriëns | Studioninedots
Consultants: Born2Brand | Pieters Bouwtechniek |
NIBE | Hiensch Engineering
Images: Studioninedots | WAX architectural visualisation
More info: www.nieuwdelft.nl

Centrally located in Nieuw Delft, Antoni creates space for meeting, knowledge exchange and innovation: the DNA of Delft. The strength of this complex lies in the physical connection of the dynamic surroundings with an urban, mixed-use function in the plinth of the building. To enable this building base to become a lively hub, the indoor parking is shifted to the south side of the site. This frees up the heart of the building to create an impressive, glass atrium that brings in daylight from all sides. To create visual unity, the plinth and the residential floors above gradually steps up from the boundary with the neighbouring buildings towards the corner.

In this way the plinth becomes double-height. The full-height glazed facade appears inviting and accessible for (potential) visitors. Central to the programming of the Living Lobby in the heart of the building is the facilitation of connections with respect to innovation, knowledge, design and technology, such that entrepreneurs, locals, diners, students, residents, passersby and hotel guests – who all occupy the building simulta-neously – can strengthen each other. Delft, as a centre of knowledge and technology, is showcased and experienced on one of the busiest locations in the city. State-of-the-art sustainable measures connect to the initiatives in the building.

1/25