Villa Groothof

Province Gelderland, The Netherlands

Client: private
Type: private house, 476 m2
Location: near Barneveld, The Netherlands
Plot: 388 m2
Fsi: 0,7
Budget: n.a.
Design: 2012
Status: on hold
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Wouter Hermans, Niels Limburg
Engineering: Jean-Marc Saurer
Sustainability: Uta Ehrhardt
Construction: BreedID, Gilbert van der Lee

Villa Groothof is situated in the beautiful surroundings of the province of Gelderland. Each side of the plot has its own quality and stunning views to the surrounding landscape. The client wants a private house that respects these surroundings and the history of the site. Furthermore, the client wants a house with a continuous organisation without any dead ends. This allows him, as a professor, to walk around and think. The rich history of the site tells many stories of ancient monasteries. By transforming the monastery typology we created a house with intertwining routes.

Like the monasteries the villa has an inner courtyard where you can sit in silence, mediate or create special events with friends or family. Around the courtyard we created a loop with multiple contrasts between the inside and outside.
The living area will be a transparent pavilion on a solid concrete base that is rooted in the earth, filled with more private program. In this way the building gets both an introvert and extrovert character and a subdued relation with the landscape. The name of the site becomes the concept, Villa Groothof (big courtyard)!

1/25